• Watercrematie ( Resomeren )

Je vraagt je misschien af "wat is Resomeren?" Resomeren is een duurzaam proces dat water gebruikt in plaats van vuur. Door waterstroom, temperatuur en zout te gebruiken, lijkt het meer op natuurlijke ontbinding in vergelijking met elke andere methode. Bij zowel het resomeren als het vlamcrematieproces blijven de beenderen over. In tegenstelling tot vlamcrematie lijken de overblijfselen van beenderen na verwerking op fijn poeder en bevatten ze geen zwart, verkoold as of grote botfragmenten. Uit onderzoek is gebleken dat het zien van het schone, zuivere poeder het gemakkelijker maakt om de dierbare herinneringen van uw huisdier vast te houden.

Maar waarom zou u kiezen voor resomeren? Het antwoord is eenvoudig. Het is een volledig groene, milieuvriendelijke technologie. Er worden geen broeikasgassen uitgestoten en het is niet giftig.
In wezen versnelt het simpelweg het proces dat bij natuurlijke ontbinding plaatsvindt. Twee van de belangrijkste manieren waarop een lichaam uiteenvalt als het wordt begraven, zijn interacties met alkali en vocht in de bodem (waardoor het alkalische hydrolyseproces begint) en de manier waarop insecten helpen een lichaam te ontbinden. In feite is de interne operatie die insecten gebruiken om dit te bereiken alkalische hydrolyse. Alkalische hydrolyse is ook de manier waarop mensen voedingsstoffen halen uit voedsel in onze dunne darm.

  • Milieuaspecten

Het verbruik van fossiele energie is veel groter bij vlamcrematie. Om het in context te plaatsen: het verbranden van een kleine kat kost ongeveer 32m3 aan energie / gas. Deze hoeveelheid energie zou uw huis bij -15 graden Celsius drie dagen kunnen verwarmen.
Uit onderzoek uitgevoerd door TNO in opdracht van uitvaartondernemer Yarden is gebleken dat resomeren een vijfde van de energie gebruikt (in de vorm van elektriciteit ) vergeleken met vlamcrematie. Milieubelasting is volgens dit rapport zelfs nul.  
Hoewel Dierencrematorium NOVIO een jong bedrijf is, voelen wij ons verantwoordelijk voor het elimineren van de CO2 uitstoot in de lucht. Met onze huidige werkwijze kunnen wij elk jaar de CO2 uitstoot fors elimineren. Het is een belangrijke bijdrage voor onze nabestaanden en de natuur.

  • Het dichts bij de natuur

Bij vlamcrematie worden de medicijnen of chemotherapie, die uw dier heeft gekregen en in het lichaam van uw huisdier aanwezig zijn, in de lucht uitgestoten. Om eerlijk te zijn hebben veel crematoria secundaire branders die gifstoffen verbranden voordat ze in de lucht komen. Deze gifstoffen verdwijnen echter niet op magische wijze. Ze blijven dan achter als een giftige stof in de as.
Met resomeren is dit niet langer een probleem. Medicijnen en virussen worden goedaardig gemaakt. Bij Dierencrematorium NOVIO willen we niet dat de herinneringen van onze huisdieren achterblijven aan het einde van een schoorsteen.

Dierencrematorium NOVIO maakt gebruik van een gepatenteerde machine van Aquamation die gebruik maakt van:

  • Zachte waterstroom
  • Lage temperatuur
  • Een kleine hoeveelheid alkali (5% -oplossing)
  • Het zachte proces duurt ongeveer 20 uur.

Dierencrematorium NOVIO/  Aquamation is een van de eerste bedrijven in Nederland die deze service aan de hedendaagse consument aanbiedt.